Grundig synstest
Hvorfor er det viktig å sjekke synet?
Synstester er viktige for å sikre at du alltid har det beste synet du kan ha. Gjennom undersøkelsene kan optikeren fastslå om du har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler, for eksempel briller eller kontaktlinser, som vil fungere best for deg. 80 % av alle sanseinntrykk kommer fra synet vårt. Øynene sender et optisk bilde til hjernen som omdanner det til de persepsjonene du opplever som bilder. Det er viktig at hjernen har optimal "input" slik at du kan bruke minst mulig energi på å tolke virkeligheten. Ukorrigerte synsfeil kan føre til spenninger i nakke/skuldre, hodepine og nedsatt produktivitet. Godt syn er grunnlaget for optimal læring hos skolebarn.
I tillegg kan en grundig synsprøve også oppdage endringer i øyet, som kan være varsler for enkelte sykdommer som for eksempel diabetes.
Hvor ofte bør jeg sjekke synet?
Hvis du aldri har undersøkt synet før så bør du gjøre det nå. Etter første synsundersøkelse vil optikeren vanligvis kalle deg inn til ny test etter ett til tre år. Hvor lang tid det går mellom hver innkalling er avhengig av din alder, eventuelle synsfeil du har og andre vurderinger optikeren gjør. I 45 års alderen skjer det naturlige endringer i øynene som gjør at vi mister evnen til å fokusere på nært. Dette kan skje raskt og i denne fasen er det smart å sjekke synet oftere.
Hva skjer på en synstest?
Optikeren vil starte med å snakke med deg om hvordan du opplever synet ditt i dag. Dersom du har problemer med synet, er det viktig å få kartlagt hvilke situasjoner du opplever som utfordrende og når du opplever at synet ikke fungerer slik det skal. Det kan være smart å tenke gjennom dette på forhånd. Optikeren spør for eksempel om synet varierer, hodepine, hvor ofte, smerter, øyesykdommer i familien, tidligere skader eller hendelser osv.
Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker deretter optikeren hvor godt du ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt du ser med dem sammen. I tillegg undersøkes både det ytre øyet (hornhinne og øyelokk) og det indre øyet (linsen og netthinnen) ved hjelp av mikroskop som er håndholdt eller som står på stativ med hakestøtte. Hos Erøy Optikk måler vi også trykket, sjekker samsyn, synsfelt, fargesyn og fotograferer netthinnen. Dette bildet fungerer som et avtrykk av øyet ditt slik at vi lettere kan dokumentere endringer og sjekke øyets helsetilstand.
Når alle målinger og undersøkelser er gjort vil du få en grundig forklaring på hva optikeren har funnet. Du vil også få rådgivning med mulige løsninger for at du skal kunne se best mulig. Dette kan være briller, kontaktlinser eller annen behandling.
Det skjer svært mye innen faget optometri. For oss er det viktig at kundene våre får oppdaterte råd og hjelp basert på den nyeste forskningen. Erøy Optikk søker å være en evidensbasert praksis. Optiker Åsmund A. Erøy fullførte derfor sin mastergrad i allmennoptometri våren 2019. Han skrev masteroppgave om tørre øyne. Fra før har han spesialistutdanning i kontaktlinsetilpasning og godkjenningskurs for diagnostiske medikamenter.