Tilvenning

Bilde av dame som prøver Lindberg briller hos Erøy Optikk i Kristiansand
Siden du som leser denne artikkelen høyst sannsynlig har kjøpt en brille hos Erøy Optikk må vi først si gratulerer!

Vi vet at du har brukt mye mye tid på å velge en brille du liker, og at du gleder deg til skarpt og komfortabelt syn. Men nesten alle som får nye briller vil oppleve noen forbigående fenomener. Dette kaller vi "tilvenningstid".

Til barn pleier jeg å si at man alltid må gå inn nye sko. Det tar også litt tid før brillene sitter. Og de sitter trolig ikke "slik de gamle gjorde". De nye trykker på litt nye steder og man blir litt rød i huden der brillen sitter. Dette er det vi kaller normal tilvenning som går seg til.

Når det gjelder glassene og hvordan du ser med brillen er det noen ting du må være oppmerksom på. Er du helt ny i brilleverden kan du oppleve lett ubehag og en følelse av svimmelhet når brillene settes på de første dagene. Dette er fordi hjernen din mister litt taket i virkeligheten og må venne seg til ett nytt bilde. Er du langsynt eller har briller med prismer som korrigerer samsyn så er det noen muskler som skal begynne å slappe av og jobbe annerledes. Det kan ta noe tid før hjernen "aksepterer den hjelpen brillene gir". Dette kan gjøre at man opplever lett uklart syn de første dagene med nye briller. Med progressive briller må du bevege hodet litt annerledes enn du er vant til for å se skarpt på ulike avstander. Dette kan være irriterende i begynnelsen, men går seg til. Det er vanlig at det er noe uklart dersom du ser skrått ut av ett progressivt glass.

Dersom du har hatt briller i mange år men har fått ny styrke er det også vanlig å måtte kjøre dem inn. Når styrken endrer seg og blir justert vil du trolig måtte endre på leseavstanden du er vant til. Kanskje må stolen flyttes tilbake til der den stod før de gamle brillene ble for svake og du flyttet den nærmere TVen. Mennesker er ikke alltid like glad i endringer.

Dersom du har fargeskiftende glass i brillen din må du huske at disse trenger noe tid før de har maksimal mørkhetsgrad utendørs. Det tar også noe tid før de blir helt lyse igjen. Dette er på grunn av kjemien i glasset og molekyler som må aktiveres av sollys. Vanlige fargeskiftende glass blir ikke særlig mørke inne i en bil

Det er veldig viktig at du tar kontakt med oss dersom du etter noen uker med tilvenning fortsatt opplever at brillene ikke sitter eller fungerer som de skal. Da må vi trolig justere dem litt annerledes slik at de passer bedre. Man kjenner ikke med en gang om en brille sitter for stramt, så ikke nøl med å komme oppom for ny tilpassing. Dette trenger du ikke avtale time for. Vi har fullt utstyrt verksted på huset og gjør de justeringene som er nødvendig. Ikke nøl med å stille spørsmål. Det er ikke "klaging" dersom man må justere brillen flere ganger før den sitter. Erøy Optikk har tilvenningsgaranti og vi skal sørge for at du blir helt fornøyd.