Før synstesten

Bilde av grundig synstest hos optiker Erøy i Kristiansand
Før synstesten er det smart å tenke gjennom noen ting.

Dersom det er første gangen du sjekker synet kan du tenke på i hvilke situasjoner du opplever utfordringer, hvor lenge det varer og hvor ille du synes det er. Optikeren kommer til å spørre deg om du har hatt skader på øynene, om de svir eller klør og om du ser uklart eller dobbelt i noen situasjoner. Hvordan har du det når du leser? Opplever du at synet på noen måte begrenser deg i dine daglige gjøremål? Plages du med blending?

Optikeren spør også om din generelle helse og medisinbruk. Grunnen til dette er at enkelte sykdommer og medisiner kan påvirke øynene dine. Det er fint om du tar med medisinlisten din. Hodepine er ett vanlig symptom på brytningsfeil eller samsynsavvik og vi kartlegger når på dagen, i hvilke situasjoner og hvor vondt du har. 

Noen øyesykdommer som grønn stær (glaukom) kan være arvelige. Det er derfor fint om du sjekker øyehistorikken bakover i familien. 

Ved behov for databriller ønsker vi at du får en kollega til å måle avstanden du har til alle skjermene du bruker. Fra øynene til midt på skjermen. Få gjerne kollegaen til å ta ett bilde av deg på din arbeidsplass slik at vi kan finjustere brilleglassene nøyaktig til ditt synsbehov. Det er også fint om du på forhånd sjekker om arbeidsplassen din har spesielle skjema de ønsker at vi skal bruke i denne forbindelsen og hvilke regler din arbeidsplass har for anskaffelse av databriller. 

Dersom du har briller eller linser fra før er det fint om du tar med de brillene du bruker og tar bilde med mobilen av de linsene du bruker. Er du linsebruker skal du møte med linsene på til linsekontroll, men om du er veltilpasset og fornøyd linsebruker som kommer spesifikt for en måling av brillestyrke skal du komme uten. 

Gjelder det barn og syn kan du lese mer om det vi spør om her. Er det NAV som betaler brillene må du ta med personnummeret til barnet.

Dersom du kommer for en tørre øyne undersøkelse og pleier å dryppe deg med dråper du selv har kjøpt er det fint om du ikke drypper deg den dagen du skal undersøkes da dette kan påvirke undersøkelsen. 

Vi gleder oss til å se deg!